DonKaaklijn grote winnaar Dutch Stream Awards 2022

Pas 16-jarige Its_Ankie pakt winst bij vrouwen

Amsterdam, 2 december 2022 – DonKaaklijn is vrijdagavond de grote winnaar geworden tijdens de uitreiking van de Dutch Stream Awards (DSA), mede mogelijk gemaakt door Logitech G en Logitech for Creators. De streamer gingen met drie awards naar huis. Bij de vrouwen was de verrassende winst voor de pas 16-jarige Its_Ankie.

De DSA beloonde voor het vierde jaar op rij de streamers die volgens publiek en vakjury de beste livestreamproducties van 2022 maakten. Gedurende de maanden oktober en november werden er een kleine 100.000 stemmen uitgebracht in de volgende categorieën:

  • Beste Mannelijke Streamer (publiek en vakjury)
  • Beste Vrouwelijke Streamer (publiek en vakjury)
  • Beste Stream Overall (publiek en vakjury)
  • Beste Non Gaming Stream (publiek)
  • Beste esports Stream (publiek)
  • Beste Talent – Powered by Logitech G & Logitech for Creators (50% publiek / 50% vakjury)
  • Beste Productie – Powered by Logitech G & Logitech for Creators (vakjury)

Zowel de Nominatie Stream als de Award Stream werden door ruim 300.000 mensen bekeken, verspreid over meer dan 150 kanalen. Een flinke groei ten opzichte van vorig jaar, die goed de populariteit van streamen en de awardshow laat zien.

De complete uitslag
In de categorie Beste Productie viel Sejecem in de prijzen bij de vakjury, terwijl Bardo er met de publieksprijs voor Beste Non Gaming Stream vandoor ging. Naast de eerder genoemde namen, pakte Jarno Opmeer opnieuw de award voor Beste esport Stream. Ook mochten StreammetLien en Morrog zich volgens de jury winnaars noemen in de categorieën Beste Vrouwelijke Streamer en Beste Stream Overall.

Retteketetovenkroket, een zogeheten ‘virtual streamer’ in de vorm van een kroket, mag zich het Beste Talent van 2022 noemen. Hij verzekerde zich daarmee van een jaar lang support van Logitech for Creators, met als doel de streamcarrière van het talent verder te professionaliseren.

Beste Mannelijke Streamer (vakjury) DonKaaklijn
Beste Mannelijke Streamer (publiek) DonKaaklijn
Beste Vrouwelijke Streamer (vakjury) StreamwithLien
Beste Vrouwelijke Streamer (publiek) Its_Ankie
Beste Stream Overall (vakjury) Morrog
Beste Stream Overall (publiek) DonKaaklijn
Beste Non Gaming Stream (publiek) Bardo
Beste esports Stream (publiek) Jarno Opmeer
Beste Talent (publiek & vakjury) Retteketetovenkroket
Beste Productie (vakjury) Sejecem

De DSA werd in 2019 opgericht als blijk van waardering voor de honderden streamers die wekelijks live-entertainment verzorgen op platformen als Twitch.tv. Streaming is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het Nederlandse entertainmentlandschap. Zo heeft Twitch.tv meer dan 1,5 miljoen unieke Nederlandse gebruikers, waarvan meer dan 250.000 het platform dagelijks gebruiken. Er wordt maandelijks zelfs voor meer dan 12 miljoen uur aan content bekeken in Nederland. Voor het tweede jaar op rij zijn hoofdsponsoren Logitech G en Logitech for Creators verbonden aan de DSA.