6ix9ine – de kunst van storytelling

Je kunt het deze week niet over social media hebben, zonder 6ix9ine te noemen. Waar voor veel brands storytelling een buzzword is, leeft de kleurrijke rapper zijn ongelooflijke verhaal. Door zijn fans hierin mee te nemen via zijn muziek en op social media, brak hij deze maand het YouTube-record voor meeste YouTube-streams binnen 24 uur op een rapnummer en het Instagram Live-record voor het hoogste aantal gelijktijdige kijkers.

Rise & fall
De carrière van Daniel Hernandez, zoals de rapper echt heet, leek oorspronkelijk even snel voorbij te zijn als hij was begonnen. Na een salvo aan megahits, werd hij in 2018 gearresteerd wegens betrokkenheid bij een criminele organisatie. Toen hij vervolgens getuigde tegen de bende in ruil voor strafvermindering, werd hij het mikpunt van spot en dachten velen dat hij zijn geloofwaardigheid had verloren. Niets bleek minder waar.

YouTube-record
Door de coronacrisis werd Hernandez als risicopatiënt in april vervroegd uit de gevangenis gelaten om zijn straf thuis voort te zetten. En hij maakte direct van de gelegenheid gebruik om (met enkelband om) een nieuwe videoclip te schieten in zijn achtertuin. De comeback-single GOOBA is een muzikale middelvinger naar iedereen die negatief over hem praatte. In de videoclip schreeuwt hij “I don’t care, stay mad! Ha ha!” als er een rattenkop over zijn gezicht wordt afgebeeld, verwijzend naar het ‘verklikken’ van de bende. De provocerende videoclip werd binnen 24 uur ruim 43 miljoen keer bekeken.

Meest bekeken Instagram-livestream ooit
Direct na het publiceren van de videoclip, verzorgde hij een livestream op Instagram om zijn 19 miljoen volgers meer te vertellen over zijn getuigenis. Tijdens de stream vertelt hij wat de mensen waar hij tegen getuigde hem hadden misdaan. “Waar was de loyaliteit toen jullie mij met de dood bedreigden, waar was de loyaliteit toen jullie mijn moeder probeerden te ontvoeren en toen jullie miljoenen van mij stalen. Dus wie zit fout?” De livestream had op zijn piek meer dan 2 miljoen gelijktijdige kijkers en is daarmee de meest bekeken livestream op Instagram ooit.

Be remarkable or be invisible
Zoals Seth Godin zegt: ‘you’re either remarkable or invisible.’ En alles aan 6ix9ine is remarkable. Van zijn geverfde haren en diamanten tandhulzen tot zijn luide raps en achtergrondverhaal. Waar Johnny Cash zijn outlaw-status zorgvuldig veinsde, is Hernandez authentiek. Hij maakt mensen nieuwsgierig, en geeft ze het gevoel dat ze iets missen als ze niet op de hoogte blijven. Want iedereen gaat het hierover hebben. Hernandez: “Ik ben de grootste rapper ter wereld op dit moment. Cijfers liegen niet”

Blog door Bart Kampschreur