Boekenvoordeel

Sinterklaasbudget onder druk: een op de vier Nederlanders bezuinigt op cadeaus

De Sint is prijsbewuster en let meer op aanbiedingen en kortingsacties

Arnhem, 16 november 2023 – Nederland blijft langer in een recessie en daarom bezuinigt meer dan een kwart van de Nederlandse bevolking op Sinterklaasinkopen. Dit blijkt uit onderzoek naar het aankoopgedrag van Sinterklaascadeaus in Nederland dat in opdracht van winkelketen BoekenVoordeel is uitgevoerd. Terwijl de intocht van de Sint aanstaande zaterdag in Gorinchem plaatsvindt, geven ruim vier op de tien Nederlanders aan dit jaar meer te letten op voordeelacties en promoties bij de aanschaf van Sinterklaascadeaus.

Ruim een kwart van Nederland bezuinigt op Sinterklaascadeaus
Nederland maakt zich klaar voor de komst van Sinterklaas en dus besloot winkelketen BoekenVoordeel onderzoek te doen naar het aankoopgedrag van mensen tijdens het Sinterklaasseizoen. Het onderzoek is afgenomen bij 1031 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Maar liefst 27% van de ondervraagden gaf aan dat ze dit jaar vanwege de afzwakkende economie gaan bezuinigen op Sinterklaascadeaus. Voordeelacties en promoties staan daarom hoog op het verlanglijstje van de Sint dit jaar. Zo werd duidelijk dat 41% van Nederland, met in het bijzonder dertigers en gezinnen met jonge kinderen tot en met 12 jaar, extra scherp op aanbiedingen, kortingen en folders zijn.

Voorkeur voor diversiteit en betaalbaarheid
Sinterklaas heeft dit jaar weinig zin om veel winkels af te struinen en geeft de voorkeur aan shoppen bij één winkel met een breed assortiment en meerdere betaalbare producten. Uit het onderzoek komt naar voren dat meer dan de helft van de Nederlanders (51%) het fijn vindt als een winkel over een breed assortiment beschikt, zodat zoveel mogelijk Sinterklaascadeaus in dezelfde winkel gekocht kunnen worden. Voornamelijk Nederlanders tussen de 30 en 39 jaar (69%) hechten veel waarde aan een uitgebreide productvariatie. Ook gezinnen met kinderen (69%) geven er de voorkeur aan om zoveel mogelijk items van de verlanglijstjes in één en dezelfde winkel af te vinken. Opmerkelijk is dat dit ook van belang is voor Nederlanders met een fulltime baan, waarbij 61% aangeeft hier veel waarde aan te hechten. 44% van de Nederlanders geeft aan liever meerdere betaalbare Sinterklaascadeaus te kopen in plaats van één duurder cadeau. Dit geldt met name voor Nederlanders tussen de 30 en 49 jaar (55%), en tevens voor gezinnen met kinderen tot en met 17 jaar (54%). 

BoekenVoordeel
Het Sinterklaasonderzoek is uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van BoekenVoordeel. Met meer dan 40 jaar ervaring als de grootste winkelketen van Nederland en België op het gebied van voordelige boeken, biedt deze unieke winkelformule naast (kinder)boeken een uitgebreid assortiment aan hobbyartikelen, puzzels, spellen, speelgoed, films, wenskaarten, en agenda’s & kalenders. Daarnaast zijn er altijd voordeelacties en aanbiedingen beschikbaar voor de klant, zoals kortingen tot wel 50% en zeer scherpe prijzen op diverse producten. Dit maakt BoekenVoordeel dé winkel waar Sinterklaas met succes zijn verlanglijstje kan vervullen.