Trek Bicycle en World Bicycle Relief slaan handen ineen om fietsen te leveren aan gemeenschappen in ontwikkelingsgebieden

Waterloo, WI, USA/Harderwijk – 17 november 2022 – Trek Bicycle en World Bicycle Relief hebben deze week hun jaarlijkse fondsenwervingscampagne gelanceerd om landelijke en minder bedeelde gemeenschappen in onder andere Afrika te voorzien van een betrouwbaar vervoermiddel. Na een succesvolle samenwerking, die in 2021 wereldwijd maar liefst 1,8 miljoen dollar opbracht, is dit de tweede editie van de campagne. Dankzij het initiatief zijn veel gemeenschappen al voorzien van de stevige Buffalo-fiets en beide partijen streven er naar om dit jaar een nog betere opbrengst te realiseren.  

In samenwerking met World Bicycle Relief hebben we ons fondsenwervingsdoel in 2021 overtroffen, waardoor we 11.000 Buffalo-fietsen konden leveren aan gemeenschappen in Afrika en Zuid-Amerika,” zei Vice President of Advocacy bij Trek, Bob Burns. “We stellen onze doelen dit jaar nog hoger om meer Buffalo-fietsen naar gemeenschappen in ontwikkelingsgebieden te krijgen en ze op deze manier te helpen afstanden te overbruggen en het dagelijks leven comfortabeler en makkelijker te maken.

Trek Bicycle en World Bicycle Relief zijn al sinds de oprichting van de stichting in 2005 partners en zij werkten samen aan de ontwikkeling van het prototype van de eerste Buffalo-fiets. De Buffalo-fiets is speciaal ontworpen om te voldoen aan de behoeften van mensen in landelijke gebieden: hij is sterk, gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te onderhouden. Dankzij die eigenschappen heeft de fiets de capaciteit om mensen en zware vracht te vervoeren over lange afstanden en ruw terrein. De fietsen worden geleverd aan Afrikaanse, Zuidoost-Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen en helpen studenten, zorgmedewerkers, boeren en ondernemers hun gemeenschappen te mobiliseren. De fietsen worden lokaal samengesteld en gedistribueerd door getrainde monteurs om kwaliteitsservice en hulp te bieden, en daarnaast een duurzame infrastructuur te creëren.

Vrouwen en meisjes die ooit werden lastiggevallen op weg naar school en uitgeput of te laat aankwamen, of erger – kunnen nu hun reistijd met meer dan de helft verkorten en meer zelfvertrouwen opbouwen,” stelt Johanna Vega, programmamanager van World Bicycle Relief in Colombia. Ze beschrijft de impact die World Bicycle Relief en de Buffalo-fiets hebben gehad op gemeenschappen in haar omgeving. “De Buffalo-fiets is een doorbraak geweest voor hen en hun gemeenschappen.

Tot het einde van het jaar kunnen mensen doneren aan World Bicycle Relief in Trek-winkels of op de website van Trek. Trek verdubbelt donaties tot 500.000 dollar met een einddoel van 2,5 miljoen dollar. De actie loopt tot en met 31 december 2022.

Ga voor meer informatie over de inspanningen van World Bicycle Relief naar worldbicyclerelief.org.