eChampions League-finale vindt op 31 mei plaats in Madrid

De finale van de eChampions League – een samenwerking tussen UEFA en EA SPORTS – wordt een dag voor de finale van de UEFA Champions League gespeeld

Acht van de allerbeste EA SPORTS FIFA 19-spelers gaan het op 31 mei onderling tegen elkaar opnemen tijdens de officiële eChampions League finale in Madrid. Het toernooi, dat in samenwerking met EA SPORTS tot stand is gekomen, wordt exclusief gespeeld op PlayStation. De winnaar krijgt de kans om de trofee omhoog te hijzen in het Estadio Metropolitano, voorafgaand aan de UEFA Champions League-finale op 1 juni.

De deelnemers en hun coaches nemen eerst deel aan een eChampions League draft en vervolgens kiezen zij hun teams. Deze teams bevatten voetballers die gedurende dit seizoen hun opwachting hebben gemaakt in de UEFA Champions League groepsfase. De acht finalisten spelen kwartfinales, halve finales en uiteindelijk een zinderende finale om te bepalen wie wordt gekroond tot winnaar van de eChampions League. Naast het ontvangen van de trofee, enkele minuten voor de aftrap van de UEFA Champions League finale tussen Tottenham Hotspur FC en Liverpool FC in het Estadio Metropolitano, gaat de winnaar ook met een bedrag van $100,000 (uit een prijzenpoel van $280.000) naar huis. Daarnaast ontvangt hij een VIP-ticket voor de finale.

Het was voor de UEFA een eenvoudige beslissingen om de handen in een te slaan met EA SPORTS om de eChampions League te organiseren, mede doordat de populariteit van esports wereldwijd groeit. ‘EA SPORTS FIFA fascineert tientallen miljoenen mensen van over de hele wereld, en de integratie van vele, in-game ervaringen geeft ons de mogelijkheid om de UEFA Champions League te verbinden met onze spelers’, zegt Guy-Laurent Epstein, marketing director van UEFA. ‘Wij geloven dat we met de eChampions League een belangrijke stap zetten in het verbinden van fans van het eerste uur en nieuwe fans met de UEFA Champions League. 

Ruud Gullit weet hoe het is om de UEFA Champions League-trofee omhoog te mogen hijzen, iets wat hij tweemaal heeft gedaan met AC Milan. Gullit, bovendien liefhebber van eSports, is ook aanwezig bij de finales in Madrid. Hij is erg enthousiast over het feit dat spelers nu de kans hebben om hun talent te laten zien op het allerhoogste podium en dat zij te maken krijgen met dezelfde emoties als de spelers op de echte grasmat.

‘De UEFA Champions League is een zeer speciaal toernooi in de kalenders van voetbalspelers en fans’, zegt Gullit. ‘Ik ben ontzettend blij dat ik aanwezig mag zijn bij de finales van de allereerste eChampions League en de beste spelers ter wereld aan het werk mag zien in een een Champions League-setting.’

Na een zinderende groepsfase, waarin 64 spelers de strijd met elkaar aangingen voor een finaleplaats, zijn er acht spelers doorgestroomd. Dit is de lijst met namen en landen die zij vertegenwoordigen:

  • DrNightWatch (Bulgarije)
  • AlanAvi (Verenigde Staten)
  • coL Joksan (Verenigde Staten)
  • TG Zezinho (Brazilië)
  • Rafsou (Frankrijk)
  • NYC_Chris (Verenigde Staten)
  • Marcuzo (Denemarken)
  • xLevVinken (Nederland)

‘Het is geweldig dat het enthousiasme dat de UEFA Champions League met zich meebrengt ook tijdens de EA SPORTS FIFA 19 GLOBAL SERIES tot uiting is gekomen bij onze kijkers’, zegt Brent Koning, Competitive Gaming Commissioner van EA SPORTS FIFA. ‘De finale van de eChampions League verwelkomt spelers die landen van over de hele wereld vertegenwoordigen. Hier nemen ze het tegen elkaar op in het absolute hoogepunt van het clubvoetbal. Dit is een krachtige manier om te laten zien hoe esports en sport uit de echte wereld een fanervaring creëren die verbindend werkt.’

Alle actie van de eChampions League finales kan op 31 mei live worden bekeken via EA SPORTS FIFA op Twitch en het YouTube-kanaal van EA SPORTS FIFA.