Draag bij aan de ontwikkeling van uw kind door samen een spelletje te spelen 

Kinderen kunnen zich sterk ontwikkelen door te spelen en ouders hebben een toenemende behoefte aan het gezamenlijk creëren van geluksmomentjes terwijl hun kinderen daar ook iets van opsteken, zo blijkt uit onderzoek. Dit komt samen in de nieuwe Spelen is Leren-campagne van Asmodee, die educatieve spellen bevat voor het hele gezin.

Dinsdag 5 oktober 2021 – Uit onderzoek van IDM Families* blijkt dat ouders steeds meer behoefte hebben aan quality time met hun kinderen en tegelijkertijd kennis en vaardigheden willen bijbrengen. Kinderen kunnen zich namelijk op verschillende vlakken ontwikkelen door te spelen en daarom belicht spellendistributeur Asmodee een reeks spellen voor het hele gezin die vermaak biedt, geluksmomenten creërt en enorm leerzaam is. Deze spellen zijn onder te verdelen in een aantal pedagogische waarden die de ontwikkeling van een kind stimuleren.

Door gezamenlijk te spelen en daarmee een belangrijk sociaal aspect toe te voegen aan de spel- en leerervaring krijgen kinderen meer ruimte om hun fantasie en creativiteit de vrije loop te laten. Andere non-cognitieve vaardigheden worden ook gestimuleerd en dit draagt op zijn beurt weer bij aan het ontwikkelen van interesses en talenten. Hierdoor kan het kind zich als individu beter ontplooien.

Het spelen van spellen brengt daarnaast bijzondere gesprekken op gang tussen ouder en kind en daarom vormen vertellen en voorlezen in ieder spel een belangrijk onderdeel, waardoor ook de emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen worden gestimuleerd. Uit – onder andere – onderzoek van Riley & Burrell komt naar voren dat verhalen de belangrijkste graadmeter zijn waarbinnen kinderen de wereld en hun eigen plek hierin leren kennen. Een situatie waarin kinderen zelf leren vertellen werkt leesbevorderend en is goed voor de taalontwikkeling. Tot slot hebben kinderen moeite met het opnemen van lesstof wanneer deze enkel uit tekst bestaat, maar zodra er een visueel aspect of een narratief gekoppeld is aan de lesstof blijkt dat deze stof beter onthouden wordt.

Met de Spelen is Leren-campagne onderstreept Asmodee het feit dat het spelen van spelletjes niet alleen leuk, maar ook enorm leerzaam is. De educatieve spellen van Asmodee zijn onder te verdelen in een aantal belangrijke pedagogische waarden. Zo is hand-oog coördinatie de pijler die je traint met de kaartspelletjes Dobble en Jungle Speed, waarin spelers laten zien wie de beste reflexen heeft. Met de fantasierijke spellen Dixit en Rory’s Story Cubes bedenk je de gekste, mooiste en grappigste verhalen en leer je je fantasie te gebruiken. Vind je het als ouder lastig om het gesprek aan te gaan met je kind over zijn of haar emoties? Dan is Het Kleurenmonster hét bordspel dat helpt om de emoties van kinderen een plekje te geven en hen aanmoedigt om hierover te praten. In Concept Kids Dieren en Time’s up Family leren kinderen hoe zij begrippen, voorwerpen of dieren het beste kunnen beschrijven.

Er is een speciale pagina ingericht door Asmodee waar meer informatie is te vinden over deze speciale selectie Spelen is Leren-spellen: https://www.unboxnow.nl/homepage/spelen-is-leren/

*IDM families is een wereldwijd instituut van studies gespecialiseerd in ouders en kinderen, welke sinds jaren met Asmodee samenwerkt.