Twitch kondigt ’s werelds eerste overeenkomst met muzieklabels aan

Donderdag 6 juni 2024 – Twitch, de interactieve livestreamingdienst, kondigt vandaag het Twitch DJ-programma aan. Het programma wordt gelanceerd in juli en stelt DJ’s in staat om copyright muziek in hun livestreams op te nemen, zodat ze live muziekervaringen kunnen blijven creëren en delen met hun community. Het programma is een historische primeur in de sector.

Muziek is steeds populairder geworden op Twitch, waarbij kijkers 162 miljoen uur aan muziekcontent keken in 2023. Sinds begin 2020 is het aantal DJ’s dat op Twitch streamt meer dan verviervoudigd en hebben ruim 15.000 van hen community’s opgebouwd en er inkomsten mee kunnen genereren. 

Omdat DJ’s muziek van andere artiesten gebruiken om hun eigen mix te creëren, worden ze geconfronteerd met auteursrechtelijke problemen wanneer ze hun content online streamen. Twitch heeft de afgelopen drie jaar samengewerkt met honderden bedrijven om dit unieke programma te kunnen ontwikkelen, waaronder grote labels zoals Universal Music Group, Warner Music Group en honderden indielabels via Merlin.

Via het Twitch DJ-programma hebben DJ’s die zich aanmelden toegang tot:

  • De DJ-categorie op Twitch waar ze zich creatief kunnen uiten
  • Een catalogus met muziek die ze in hun livestreams kunnen gebruiken, zodat ze weten welke nummers veilig gebruikt mogen worden 
  • Promotiemogelijkheden op en buiten Twitch, inclusief zichtbaarheid op de Twitch-startpagina
  • DJ-specifieke sponsormogelijkheden

Deze aankondiging is een enorme stap voorwaarts voor DJ’s die hun muziek online willen delen“, zegt EDM DJ Steve Aoki, die actief is op Twitch sinds hij in 2014 de eerste DJ was die een cluboptreden livestreamde op Twitch. “Twitch toont door het helpen oplossen van dit probleem hoeveel potentieel er is en hoe belangrijk DJ’s zijn voor de Twitch-community.

Op donderdag 6 juni om 20:30 uur Nederlandse tijd gaan CEO Dan Clancy en bekende DJ Jazzy Jeff live op Twitch.tv/twitch om dit historische moment te vieren.

Neem hier een kijkje voor meer informatie over de plannen van Twitch voor 2024 en volg Twitch op InstagramX (voorheen Twitter) en TikTok voor de laatste updates en ontwikkelingen.